Folkloristische dag

Folkloristische Dag in Zoutelande op donderdag 3 augustus 2023

Een jaarlijks terugkerend spektakel in Zoutelande op de eerste donderdag in augustus is de Folkloristische dag. Er is dan een markt met demonstraties van oude ambachten, entertainment en muziek. Dit grote gezellige evenement wordt o.v.b. van 12.00 – 21.00 uur gehouden in de Langstraat en op het Willibrordusplein, in het centrum van het dorp.

U kunt demonstraties bekijken van stoelenmatten, kantklossen,  paarden beslaan, potten  en keramiek bakken, klompen maken, paling roken, garnalen pellen, houtdraaien, touwslaan en vele andere ambachten. Daarnaast is er ook ruimte voor het showen van kleinvee en zijn er begeleide activiteiten voor de kinderen als een springkussen, schminken enz.

In de vooravond zijn er optredens van een koor op het plein bij de Willibrordusput en in de Catharinakerk.

Vanaf het voetbal-trainingsveld aan de Westkapelseweg is er gelegenheid om een  helikopterrondvlucht te maken.

Traditiegetrouw is er in de Langstraat ook het ringsteken in boerenkostuum op galopperende ongezadelde paarden , een waar folkloristisch spektakel. De 38 mm ring wordt bij de kamp soms  vervangen door kleinere ringen tot maar 10mm. Dit alles wordt opgeluisterd door  deskundige en bevlogen commentatoren die de toeschouwers weten te binden en de spanning opvoeren. 

Aansluitend is er ’s avonds in het centrum, temidden van de gezellige terrassen, een optreden van een band voor de muzikale afsluiting van deze dag.